Краще м'ясо кроликів

Тижневик Агропрофі, Олена Артемова (22.09.2008)


Кролики – це не лише легкозасвоюване дієтичне м'ясо, але й прибутковий бізнес

ГАЛУЗЕВІ РИНКИ
У кролятині дуже мало солей натрію і холестерину, що робить її незамінною складовою дієтичного харчування. Це біле м'ясо, і білку в ньому значно більше, ніж у баранині, яловичині або свинині, – 22-23%. М'ясо кролів перевершує також майже всі види м'яса за вітамінним і мінеральним складом. Завдяки всім цим якостям кроляче м'ясо – одне з найдорожчих в світі, наприклад, ціна кілограма кролятини в ЄС наближається до 8-9 євро.

Чистота і збалансоване харчування – основа здорового способу життя, якого прагне будьяка людина. Такі самі умови покладено воснову успішного утримання кролів й отримання від цього сталих прибутків. Країни старого світу давно опанували виробництво і споживання кролятини, тому й живуть значно довше, ніж пересічні українські громадяни. У їх м'ясному раціоні частка споживання кролятини сягає 68%, а загальне виробництво чистого м'яса перевищує 2 млн. тонн. І це вважається недостатнім. У їжу вживають м'ясо кролика, вихід якого становить близько 50% від загальної ваги, та печінку. Ці продукти рекомендовані дітям перших років життя, людям екстремальних професій. М'ясо також здатне знижувати дозу прийнятої радіації, виліковувати виразки, допомагати післяопераційним хворим, покращувати обмін речовин. На українському ринку продуктів харчування м'ясо кролика і продукція з нього займають вельми скромне місце через незначне виробництво. Водночас це один з найпродуктивніших і скоростиглих видів тваринництва, здатних у стислі терміни давати дієтичне м'ясо, хутро, добрива чи біогаз. Що ж нам заважає подбати про себе? Виявляється – нічого. Треба лише усе ретельно обрахувати і розпочати. Так, як це робить компанія «Кролікофф» на Черкащині. Це сучасне високотехнологічне інтегроване підприємство побудоване на основі французьких технології й не має аналогів в Україні; у Європі ж такі можна перелічити на пальцях.

Читати далі на сайті тижневика...